Het delen en scheuren van planten

 

Verjongen

Als een plant al een paar jaar op dezelfde plaats staat, kan de groeikracht teruglopen. Rooi oude pollen daarom om de drie à vier jaar op om ze te verjongen. Hierbij gebruik je alleen de buitenste jonge delen om nieuwe scheuten af te halen. Het oude hart van de plant, met de minste groeikracht, kan op de composthoop. Verbeter meteen de plantplaats met potgrond en compost voordat je de buitenste jonge delen terugplant. Geef na het planten een lichte bemesting.

 

Vermeerderen

Het delen van een flinke plant levert vaak meerdere jonge scheuten op die je verder op kunt kweken. Zo krijg je voldoende exemplaren om een nieuwe groep aan te planten. Veel tuinkabouters ruilen onderling plantmateriaal en daarbij komen die extra exemplaren natuurlijk goed van pas.

 

Wanneer?

In de lente groeien veel planten bijzonder snel en juist die groeikracht maakt dat ze zich na het scheuren weer gemakkelijk herstellen. Zomer- en herfstbloeiende vaste planten hebben bovendien nog een lange groeiperiode voor de boeg. Dat geeft ze ruim te tijd om opnieuw uit te groeien tot mooie, volle planten die de komende zomer alweer volop zullen bloeien. Vrijwel alle vaste planten die met meerdere scheuten boven de grond komen, kun je scheuren.

 

 

Werkwijze

  1. Spit de plant met een ruime kluit uit als de nieuwe scheuten goed zichtbaar zijn.
  2. Deel de pol met een scherp mes. Gebruik een spade als de wortelkluit erg compact is.
  3. Scheur de buitenste delen in kleine stukken, alle met minstens één scheut en meerdere wortels.
  4. Plant de jonge delen in goed losgemaakte grond, vermengd met potgrond en wat compost.
  5. Druk de grond goed aan. Geeef ruim water en kijk regelmatig of de planten niet verdrogen.