Conserveren

 

 

Na een seizoen lang maaien, mesten, zaaien, schoffelen en vooral veel bloed-zweet-en-tranen kun je dan eindelijk van je eigen landje oogsten.

 

Met een beetje geluk is de oogst overvloedig, dus kunnen jij, je buren en je familie geen courgettes of snijbonen meer zien. Hoe kun je de restanten verwerken zodat je er later nog van kunt genieten?

 

Sommige methodes die hier worden genoemd, lijken ouderwets omdat ze dateren van vóór het tijdperk van de diepvries en als zodanig in de vergetelheid zijn geraakt. Niettemin zijn ze nog steeds bruikbaar en vaak nog erg smakelijk ook!

 

Wecken is eigenlijk koken en steriliseren tegelijkertijd. Groenten of fruit worden samen met water in grote weckflessen gedaan en dan verhit.


Vele soorten fruit, groenten en kruiden kun je drogen. Eenmaal gedroogd blijven ze jarenlang goed.


De meest populaire methode van conserveren is natuurlijk het invriezen. Het is een ideale manier om een deel van de oogst voor later te bewaren.


Wanneer je fruit met veel suiker kookt, krijg je jam.


Met name groenten die je niet kunt wecken zijn juist heel geschikt om er (zoet)zuur van te maken.


Sap maak je vooral van vruchten maar ook van sommige groenten. Hoewel sappen niet lang houdbaar zijn, tenzij je ze invriest, zijn ze toch te lekker om niet te noemen


Tenslotte kun je van vruchten ook de heerlijkste likeuren en bitters maken waarmee je de strengste, donkerste winter goed doorkomt.