(Bijna) Alles over de moestuin

 

 

Waarom zou je een moestuin willen? Bijvoorbeeld omdat:

  • tuinieren gezond is! Het is vaak fysiek werk en dan ook nog in de buitenlucht: niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest.Je bent bezig met één van de meest basische aspecten van het leven, immers je voorziet (voor een deel) in je eigen voedselvoorziening. Letterlijk met je voeten in de aarde en je neus in de lucht. Het opkweken van zaad tot iets wat je kunt eten is heel bijzonder. Als je ook nog biologisch tuiniert, is de oogst aanzienlijk gezonder dan hetgeen je in de winkel koopt en ook nog véél lekkerder!
  • het goedkoper is! Je eigen voedsel produceren betekent geld besparen. Eén pakje zaad kost bijna niets maar voorziet je gedurende een heel seizoen van verse groenten. Overgebleven zaden kun je ruilen met medetuiniers. Zo vergroot je de diversiteit van je moestuin.
  • je de seizoenen volgt! Wanneer je je eigen groenten en fruit teelt, volg je de seizoenen waardoor je individuele groenten meer gaat waarderen. De oogst is altijd kakelvers en vooral: rijp. Groenten en fruit in de winkel zijn vaak onrijp geplukt omdat ze zulke grote afstanden moeten afleggen. Bovendien kun je overschotten bewaren of conserveren.

 

Het hoofdstuk "De moestuin" behandelt (bijna) alles waar je mee te maken krijgt als je een moestuin hebt.

 

Te beginnen met het ontwerp c.q. de aanleg en alles wat daarbij komt kijken, zoals grondsoorten en -verbetering, afwatering, hagen & bomen en de indeling van de moestuin.

 

Omdat het niet verstandig is twee seizoenen achter elkaar hetzelfde gewas op dezelfde plaats te telen, vind je onder "Wisselcultuur" informatie over de rotatie van gewassen.

 

Niet alleen wij zijn dol op verse groenten en fruit. Ook insecten, schimmels en andere ellende weten er wel raad mee. Hoe kun je ze ontmoedigen of bestrijden?

 

Welke moestuinklusjes wanneer kunnen worden gedaan, dat staat in de tuinkalender. Voor het gemak is deze in de vorm van een checklist opgesteld.

 

Groenten komen in allerlei vormen en maten. Van vele soorten wordt uitgelegd hoe je ze het beste kunt verbouwen.

 

Niets is lekkerder dan rijp, zoet fruit. Dat krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. Hier lees je over het planten en onderhouden van vruchtbomen, -struiken en -hagen en over hoe te oogsten. Ook hier vind je teeltbeschrijvingen van vele soorten.

 

Een moestuin is niet af als er geen hoekje is gereserveerd voor kruiden, zowel culinaire als medicinale. Hier worden voorbeelden gegeven van hoe je zo'n tuintje aanlegt, welke kruiden er zijn en hoe je ze toepast, hoe je ze oogst en aanwijzingen hoe je jaarrond over verse kruiden kunt beschikken.

 

Als je alle aanwijzigingen uit de voorgaande hoofdstukken hebt opgevolgd, heb je waarschijnlijk veel meer geproduceerd dan je consumeren kunt. Onder "Conserveren" vind je informatie over het maken van jam, dranken en ander lekker spul. Ook leer je hoe je de oogst kunt invriezen, inleggen, wecken, drogen etc.