Water besparen door hergebruik
Gemiddeld wordt slechts 3% van het gemiddelde watergebruik per huishouden gebruikt voor de tuin. In warme zomers kan dit cijfer echter oplopen tot wel 70%! Hiervoor gebruiken we vooral water uit de kraan, dat eigenlijk bedoeld is voor consumptie. Dat kan anders!
Regenwater opvangen
Er zijn vele soorten tonnen waarin je regenwater kunt opvangen. Het is zelfs mogelijk er verschillende te plaatsen en deze onderling te verbinden! Als je een grotere tuin hebt, zou je kunnen overwegen om te investeren in een heuse watertank. Nadeel is wel dat je het meeste water verzamelt in de winter, net wanneer je het niet zo hard nodig hebt. Het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat het water "goed" blijft en (ook niet onplezierig) dat muggen zich er niet in gaan voortplanten. Dat kan op verschillende manieren:
-
- Eén manier hiervoor is een klein scheutje olie (uit de keuken) in het water te gieten, zodat er een dun filmpje op het water komt te liggen. Zo zullen algen en larven stikken. Gebruik net genoeg om het hele wateroppvervlak te bedekken. Dit hoef je maar eenmaal te doen, tenzij je de ton helemaal leegmaakt.
- Bolletjes piepschuim die op het wateroppervlak blijven drijven schrikken de muggen af, zodat ze geen eitjes leggen.
- Een laagje houtkool met stenen op de bodem van je waterton houdt het water helder en schoon.
- Een lucratieve manier om het water algen- en larvevrij te houden, is om goudvissen te houden in je regenton. Ongebruikelijk maar wél effectief!
Houdt je waterton altijd afgedekt, om te voorkomen dat er vuil of licht inkomt. Dit voorkomt algengroei maar ook verdamping. Dit gaat natuurlijk niet op als je er goudvissen in hebt zitten.
Als je een waterton wil aanschaffen, doe dat dan in de winter. Ze zijn dan aanzienlijk goedkoper!
Water hergebruiken
Water dat in het huishouden eenmaal is gebruikt (zoals afwas- en badwater), wordt "grijs" water genoemd. Eigenlijk is het verschrikkelijk jammer om dat water gewoon weg te gooien. Je kunt het tijdens droge periodes ook heel goed in je tuin kwijt. Dit geldt natuurlijk niet voor sterk vervuild water. Echter, een beetje vet en vreemd genoeg ook afwasmiddel/zeep wordt door planten zeer op prijs gesteld! Een paar spelregels:
- Grijs water kun je niet opslaan voor later gebruik omdat het erg vies gaat ruiken!
- Water uit (afwas)machines is niet bruikbaar, het bevat te veel schadelijke stoffen.
- Giet grijs water liever niet op de planten maar direct op de bodem. Planten met een voorkeur voor een zure grond, zoals heide en rhododendrons, houden niet van water waarin zeep zit.
- Door een beetje plantenvoeding voor zuurminnende planten in het water te doen, worden zeepresten geneutraliseerd.
- Je kunt ook biologisch afbreekbaar wasmiddel gebruiken.