Schimmels
De ene plant wordt sneller aangetast door schimmels dan de andere. Onder andere rozen, flox, monarda en druiven zijn er gevoelig voor.
Bij een schimmelaantasting is het belangrijk om alle aangetaste plantendelen meteen weg te halen. Daarnaast kun je spuiten met een milieuvriendelijk middel tegen schimmels (op basis van zwavel), dat in het tuincentrum te koop is. Huismiddeltjes van eigen fabrikaat zijn niet per definitie milieuvriendelijk en onschadelijk.
Wel volkomen onschulding is brandnetelgier en andere zelfgemaakte extracten. Deze zijn effectief als spuitmiddel tegen schimmels en versterken bovendien de weerstand van de plant. Ze kunnen dus ook preventief worden toegepast.
Hieronder vind je de meest voorkomende schimmelziektes:
Roest
De oranje vlekken in het blad van een plant duiden op de ziekte Roest. Het is geen ernstige ziekte, maar het is geen prettig gezicht. Pluk direct de eerste blaadjes met roest en voer ze af. Zo voorkom je dat het zich verder verspreid.
Sterroetdauw
Op het blad verschijnen purperzwarte, vrij grote vlekken die niet scherp begrensd zijn en het blad valt voortijdig af. Op de stengels kunnen ook vlekken onstaan, meestal niet groter dan 1à 2 mm. Ruim afgevallen blad op en snoei stengels met vlekjes weg tijdens de reguliere snoeibeurt. Spuit na de snoei met een fungicide op milieuvriendelijke basis. Je kunt dit ook preventief spuiten, zo om de twee weken.
Schurft
Schurft is vooral bij appels en peren een groot probleem voor degene die niet elke week een bestrijdingsmiddel wil gebruiken. Het bladoppervlak moet enige tijd nat zijn om infectie te veroorzaken, dat wil zeggen om een spore de kans te geven de plant in te groeien. Niet te dicht op elkaar planten en open snoeien zal leiden tot snellere opdrogen van het blad. Dit is niet afdoende: koop daarom een ras dat goed tegen schurft bestand is.
Monillarot
Zien de vruchten aan je appelboom er zo uit? Pluk ze dan en voer ze af (niet op de composthoop!). Pluk ook de kleine, verdrogende appeltjes en knip al het aangetaste hout weg. Dan kan de schimmel zich niet verspreiden. Dat wil zeggen, als je de snoeischaar desinfecteert met spiritus.
Meeldauw
Lijken de planten met meel bepoederd, dan zijn ze waarschijnlijk aangetast door meeldauw. De schimmel dringt niet in het blad, maar remt de groei omdat er minder licht op valt. Meeldauw kun je grotendeels voorkomen door soorten of cultuurvormen te kopen die minder bevattelijk zijn voor de ziekte. Vraag daarnaar bij de kweker. Zorg er bovendien voor dat de planten krachtig groeien en zet ze op een geschikte plaats in voedzame grond en geef bij langdurige droogte water. Probeer het blad daarbij droog te houden. Er zijn twee soorten meeldauw: de echte en valse. De echte zit aan de bovenkant van het blad, de valse aan de onderkant.
Loodglans
Dit is een zeer besmettelijke ziekte. De beste remedie is het zo snel mogelijk wegsnoeien van aangetaste takken en de boom daarna extra mest te geven. Het snoeimateriaal moet worden vernietigd en mag niet op de composthoop.
Knolvoet
Alle koolsoorten zijn helaas vatbaar voor knolvoet. Door deze schimmelziekte ontstaan er knolachtige verdikkingen aan de wortels van koolplanten, met als gevolg dat ze zich niet goed kunnen ontwikkelen. Is de plant eenmaal aangetast, dan is er geen bestrijding mogelijk. Daarom is het zaak knolvoet te voorkomen. Als de jonge planten in potten met verse potgrond, waaraan wat kalk is toegevoegd, worden opgekweekt, geef je ze een goede start. Hebben de planten zich flink ontwikkeld, dan kunnen ze in bodemloze potten (met verse potgrond) worden gezet, die je vervolgens in de tuin ingraaft.
Grauwe schimmel
Een pluizige, grijze schimmel verschijnt en laat bij aanraking miljoenen sporen vrij. Grauwe schimmel wordt vaak gevonden op verkleurde gedeelten van de plant, zoals op verwelkte bladeren en bloemen of op beschadigde gedeeltes van de stengel. De laatste worden dan bruinzwart en worden zacht. Ook houtachtig materiaal kan worden aangetast. Helaas is de schimmel dan moeilijker te zien. Het regelmatig weghalen van verdorde en verlepte bloemen en bladeren en het regelmatig oogsten van vruchten voorkomt de schimmel. Mocht deze toch verschijnen, haal het aangetaste materiaal dan snel weg en gooi het in de vuilnisbak.
Vruchtboomkanker
Dit is een wondparasiet. De schimmel groeit via wonden de houtige delen van de boom binnen. Vooral in het najaar verspreid zij zich. Snoei daarom niet tijdens nat weer. Zit de kanker eenmaal in een boom, dan is uitsnijden of -knippen het beste. Smeer de wond dan in met een wondafdekmiddel.
Tulpenvuur
Het blad van de tulp komt niet of beschadigd boven de grond, voorzien van grijsbruine vlekken. Als de knoppen al open gaan, zijn ze zeer misvormd. De geïnfecteerde delen van de plant worden later bedekt met donzige grijze schimmel. De infectie wordt bevorderd door nat weer en te dicht op elkaar planten. Het kan jaren in de grond blijven zitten. Haal zieke tulpen meteen weg, samen met de grond eromheen. Gooi dit materiaal in de vuilnisbak, niet op de composthoop. Wanneer je de bollen uit de grond haalt, controleer dan of ze goed gezond zijn. Het schijnt ook te helpen als je de tulpen al vóór november plant. Plant tulpen nooit twee jaar op dezelfde plek. Is een plek eenmaal geïnfecteerd, dan kun je daar de eerste drie jaar geen tulpen meer planten.
Hagelschotziekte
Hierbij vallen allemaal gaatjes in de bladeren. door een goede bodem- en bemestingstoestand kan deze ziekte verdwijnen.
Botrytis fabae
Op de bladeren van met name peulvruchten doen zich bruine plekjes voor en op de vruchten en stengels zitten gelijkkleurige strepen. De oogst zal hierdoor beïnvloed worden en in ernstige gevallen sterft de plant af. Vochtige, bedompte omstandigheden bevorderen deze ziekte, dus probeer die te vermijden. Zet de planten niet te dicht op elkaar en geef alleen aan de voet water. Geef niet te veel mest.
Krulziekte
Krulziekte komt vooral voor op pruimen-, nectarine-, perzik- en amandelbomen. Hierbij is het van belang een zo min mogelijk gevoelig ras uit te zoeken. Door (vanaf het stadium dat de knoppen beginnen te schuiven tot circa drie weken voor de bloei) twee tot drie maal met zwavel te spuiten, is de ziekte te vermijden.
Gomziekte
De oorzaak van deze ziekte is een onevenwichtige groei, bijvoorbeeld door te veel bemesting, te veel snoei of uitputtende vruchtdracht. Snoei sterk gommende takken tot 10 cm. onder de gomplek weg.