Een kruidentuin(tje) ontwerpen
Maak een plan
Als je een kruidentuin gaat aanleggen, bedenk dan eerst wat je lekker vindt. Als je in de winter graag soep maakt, wil je misschien gebruik kunnen maken van kruiden als laurier, rozemarijn, tijm en peterselie. En in zomerse salades verwerk je misschien graag munt, kervel, dragon of bieslook. Dan zijn er nog de kruiden die in geen enkele keuken mogen ontbreken en kruiden waarvan je thee kunt trekken. En vergeet de medicinale kruiden niet!
Is je wensenlijst compleet, dan kun je de verschillende soorten kruiden verdelen in éénjarigen, vaste planten, wintergroene planten en mediterane planten. Zo kun je een kruidentuin ontwerpen waarin je het hele jaar door verse kruiden kunt plukken. Heb je ruimte over, voeg dan extra kruiden toe die voor kleur en structuur zorgen. Paarsbladige soorten bijvoorbeeld: die zien er net zo goed uit als ze smaken.
Wanneer je weinig ruimte hebt, kun je overwegen een minituintje aan te leggen in een grote pot of zelfs op de vensterbank.
Maak een plattegrond
Voordat je je kruidentuin gaat aanleggen, moet je eerst kijken wat voor ruimte je ervoor beschikbaar hebt. Vergeet niet dat je in een kruidentuin overal bij moet kunnen om te plukken. Besluit je gebruik te maken van brede bedden, vergeet dan niet er stapstenen in te leggen zodat je ook gemakkelijk bij het midden kan komen.
Hieronder vind je een voorbeelden van een bed van 1 bij 2 meter met mediterane kruiden en één met éénjarigen. Als je een bescheiden budget hebt, kun je al deze soorten opkweken uit zaad.
1 = Koriander
2 = Citroen- of gewone tijm
3 = Orgegano
4 = Franse dragon
5 = Mirte
6 = Hyssop
7 = Lage rozemarijn
8 = Dwergvorm Marjolein
9 = Vaste bonenkruid
10 = Salie
11 = Venkel
1 = Bosaardbeitjes
2 = Bieslook
3 = Snijbiet
4 = Dille
5 = Mosterd
6 = Donkerbladige salie
7 = Anijs
8 = Selderij / peterselie
9 = Munt
10 = Basilicum
Zorg voor een focus
Heeft je kruidentuin een ronde of ovale vorm, dan is een goede structuurplant onontbeerlijk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een kardoenplant of grote aloë vera gebruiken (die moet in de winter natuurlijk wel naar binnen!). Ook venkel is geschikt want dat ziet er luchtig uit en is prachtig als hij in de winter bevriest. Denk ook eens aan een grote rozemarijn- of laurierstruik. De laatste moet je in de winter wel goed beschermen.
Omheining en verhoogde bedden
Het ziet er mooi uit als je je bedden omrandt met een hegje van kruiden. Denk aan laag gehouden lavendel, peterselie, bieslook of hyssop.
Heb je grond waar de meeste kruiden niet zo van houden, zoals klei of heel schraal zand, overweeg dan verhoogde bedden aan te leggen. Je kunt dan zelf voor een optimale bodem zorgen. Omdat een kruidentuin meestal niet zo groot is, hoeft dat geen al te kostbare investering te zijn.
Schilderen met kruiden
Purperbladige kruiden als basilicum, salie of eikenbladsla stelen de show, zeker als ze ook nog gekrulde blaadjes hebben. De combinatie met oranje goudsbloem (calendula) of afrikaantjes is bijna letterlijk oogverblindend. Een "koelere" combinatie is met lavendel of kattenkruid (nepeta, smaakt lekker met lamsvlees).
Wanneer je kruidentuintje gedeeltelijk in de schaduw ligt, kun je geel- of bontbladige soorten gebruiken voor een oplichtend effect. Melisse en Franse dragon doen het goed samen. Ook oregano met geelbladige tijm is een mooie combinatie.