Radijsjes
Radijsjes zijn erg gemakkelijk te telen. Ze worden op prijs gesteld vanwege hun pittige smaak.
Rassen
Er zijn vele rassen verkrijgbaar maar die schelen vooral in vorm. De smaak kan bij de één wat pitter zijn dan bij de ander, meer veel verschil is er niet! Enige voorbeelden: Cherry Belle (alleen voor buiten), Ronde helderrode (alleen voor onder glas), Ronde Rode Broei (voor onder glas en buiten), Rota (voor onder glas en buiten).
Grond
De teelt van radijs lukt het best op kalkrijke, humeuze en vochthoudende zandgrond. Op (te) droge grond worden de knolletjes voos en onaangenaam scherp van smaak, terwijl de knolletjes op kleigrond nogal eens klein blijven.
Zaaien
Radijzen kunnen na half maart de gehele zomer door met tussenpozen worden gezaaid. Als je onder glas zaait, kan het nog eerder. Doe dit in rijen die op 15 centimeter van elkaar liggen. Een kleinere afstand kan ook, maar dan wordt goed schoffelen moeilijk, wat bij radijzen echt nodig is. In de rijen moeten de zaden op 1,5 centimeter van elkaar liggen. Dek de zaden lichtjes af.
Planten
Radijzen groeien het best op een zonnig plekje. Je zaait ze ter plekke want ze kunnen niet goed tegen verplanten.
Dunnen
Na twee weken komen de plantjes boven de grond. Verwijder er zo veel, dat de overige op 2,5 centimeter van elkaar komen staan. Maak de afstand niet kleiner, dan kunnen de radijzen niet goed groeien.
Voeden
Zandgrond kun je geschikt maken voor de radijsteelt door vóór het zaaien een circa 2 centimeter dikke laag kalkrijke en goed verteerde compost aan te brengen en deze in de grond te werken. Bemesten is niet nodig en ook niet wenselijk.
Ziekten en plagen
- Heb je veel blad en weinig radijs? Dan is de grond te vruchtbaar!
- De radijs kan in de zomer aangetast worden door de maden van de kleine koolvlieg. De maden vreten bruinkleurige gangen in de knol. Met insectengaas kan deze aantasting voorkomen worden.
- Zwarte vlekken op de knol worden veroorzaakt door de schimmel valse meeldauw en kan vooral in de herfst optreden. Hier kun je weinig aan doen. Zaai in het jaar daarop op een andere plaats.
Beschermen
Radijzen kun je met insectengaas of vitrage beschermen tegen de kleine koolvlieg.
Oogsten
Na 6 tot 8 weken zijn de radijzen klaar om te eten. Helaas zijn ze vaak allemaal tegelijk volgroeid. Zaai er dus niet te veel tegelijkertijd en met tussenpozen van 2 of 3 weken. Het loof kun je trouwens ook eten. In salades verwerkt is het best smakelijk. Radijzen kunnen slechts enkele dagen in de koelkast worden bewaard, daarna gaat de smaak snel achteruit. Laat een paar radijzen in de grond staan en in bloei komen. De bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op het koolwitje, zodat je kool daar aanzienlijk minder onder te lijden heeft. De zaden kun je volgend jaar weer uitzaaien.