Pastinaak

 

De pastinaak is een oude groente, die in ons land bijna volledig door de peen is verdrongen. Nu de belangstelling voor "vergeten" groenten groeit, is ook de pastinaak weer in opmars.

 

Rassen

In Nederland gemakkelijk verkrijgbare zaden zijn Javelin en Gladiator. Wanneer je de sites van Engelse zaadhandels bezoekt, zul je nog meer rassen tegenkomen. Erg veel verschil zit er niet tussen, het gaat vooral om grootte en oogsttijd. 

 

Grond

Pastinaak groeit het liefst op wat lichtere grond. Kleigrond houdt te veel vocht vast waardoor de wortels gaan rotten. Stenen in de bodem leiden tot gevorkte pastinaken. Maak voor het zaaien de grond tot op 30 centimeter diep goed los. 

 

Zaaien

Pastinaken worden in de tweede helft van april gezaaid in 1,5 centimeter diepe geultjes, die op 35 centimeter uit elkaar liggen. De zaden moeten op 4 centimeter uit elkaar worden gelegd. Zaai zo dun mogelijk. 
Pastinaakzaad heeft een maand nodig om te kiemen. Dat bemoeilijk de onkruidbestrijding. Er is dan ook veel voor te zeggen om  de zaden voor te kiemen, waardoor de plantjes aanzienlijk sneller opkomen. Je doet dit zo: meng het zaad in een schoteltje met een enkele milimeters dik laagje wit zand. Maak het geheel vochtig en houd het vochtig. Na verloop van tijd zie je aan enkele zaadjes witte puntjes verschijnen. Vanaf dat moment geef je het zaad-zandmengsel geen water meer en laat het opdrogen. Als het mengsel niet meer aan elkaar plakt, maar nog wel enigszins vochtig is, kun je het op de gewone manier uitzaaien. 

Planten

Pastinaken groeien het best op een zonnig plekje. Je zaait ze ter plekke want ze houden er beslist niet van om verplant te worden. 

 

Dunnen

Als de planten zijn opgekomen, moeten er zo veel plantjes worden verwijderd dat de overige op 15 centimeter afstand van elkaar komen te staan.

 

Voeden

Bemesting is ongewenst. 

 

Ziekten en plagen

Wortelvlieg is een veelvoorkomend probleem bij pastinaken. De larven van deze vlieg vreten tunnels in de wortelen. Je kunt ook ui-gewassen tussen de pastinaken doorplanten. De sterke geur hiervan brengt de vliegjes op een dwaalspoor.

 

Beschermen

Je kunt pastinaken beschermen tegen wortelvlieg door de planten af te dekken met insectengaas. Dit moet je tot aan de oogst laten zitten. 

 

Oogsten

De eerste, vrij kleine, pastinaakjes kunnen vanaf half september worden geoogst. Het is echter gebruikelijker om de 35 centimeter lange wortels in oktober of november op te rooien en in te kuilen. Eventueel kun je ze ook in de grond laten. Pastinaken zijn namelijk winterhard. Haal ze er wel vóór het voorjaar uit, anders lopen ze opnieuw uit en gaat de smaak snel achteruit.