Postelein
Postelein valt in de categorie "vergeten groenten". Of de teelt een succes wordt, is afhankelijk van het weer. Voor een goed resultaat moet het gedurende circa drie weken warm en tamelijk droog zijn. In de eerste helft van augustus is de kans op een dergelijk weertype tamelijk groot.
Rassen
Er is gewone, groene postelein (Portulaca oleracea) maar ook een gele variant. Er is ook winterpostelein (Montia perfoliata), die geen familie is.
Grond
Postelein heeft het het beste naar zijn zint op humeuze en vochthoudende zandgrond. Bedek de bodem voor het zaaien met een 2 centimeter dikke laag gezeefde compost. Werd keze door de bodem en laat het bed hierna een week braak liggen.
Zaaien
- Gewone postelein: Voor een bed van 5 vierkante meter heb je circa 20 gram zaad nodig. Vermeng de zaden met een handje wit zand en strooi het mengsel gelijkmatig over het bedje uit. Postelein wordt dus niet in rijen gezaaid. Druk het ingezaaide bedje met een plank aan en maak het met een plantensproeiertje vochtig.
- Winterpostelein: Deze zaai je van maart tot september. Wat je in september zaait kun je gedurende de winter oogsten.
Planten
Postelein zaai je ter plekke uit. Omdat het zo snel geoogst kan worden, is het zinloos binnen voor te zaaien. Een beschut, zonnig bed wordt op prijs gesteld.
Dunnen
Binnen een week verschijnt er een rode waas over het bedje. Dit is een teken dat de zaden zijn gekiemd. Als het weer een beetje meezit, groeien de plantjes in drie weken uit tot een lengte van 10-15 centimeter. Wanneer je het gevoel hebt dat er te veel te dicht op elkaar staan, kun je wat uitdunnen. Dit is echter niet noodzakelijk. De plantjes krijgen immers nauwelijks de tijd om elkaar te verdringen.
Voeden
Omdat de groeitijd maar zo kort is, hoeft er niet te worden gemest. Laat je onder geen beding verleiden om in een periode van droogte het bedje te begieten. De kans is dan groot dat de groente wegrot. Dat gebeurt trouwens ook als er tijdens de groeiperiode veel regen valt.
Ziekten en plagen
Postelein staat maar zo kort op het land dat het nauwelijks de tijd krijgt om ziek te worden.
Beschermen
Postelein hoef je niet te beschermen.
Oogsten
Vanaf het moment dat de plantjes 10-15 centimeter lang zijn, kunnen ze worden geoogst. Postelein die aan het begin van augustus is uitgezaaid, kan aan het eind van dezelfde maand worden geoogst. Doorgaans gebeurt dit door het gewas met een scherp mes bij de grond af te snijden. Het is echter ook mogelijk om de groente iets hoger af te snijden, waardoor je de groeiharten spaart. De plantjes lopen dan opnieuw uit waardoor een tweede oogst mogelijk is. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de tweede oogst wat minder mals is.
Het vlezige blad van de postelein kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. De smaak is iets zurig.