Kropsla

 

Sla (Lactuca) is een geslacht van bladgroenten die tegenwoordig rauw gegeten worden. In de Romeinse tijd werd sla overigens nog steeds gekookt omdat hij nog niet mals genoeg was. Er zijn veel verschillende typen sla. Hier zullen we het hebben over de typen die een krop vormen.

 

 

Rassen

Kropsla is er in veel variëteiten. Er is de aloud bekende botersla, maar er is nog zo veel meer!

  • Bataviasla is een vorm die tussen kropsla en ijsbergsla inzit. Apache is donkerrood. Grenobloise en Maravilla de Verano zijn groen met een rode rand. Grenobloise is groen met een fraai gekartelde rand.
  • Bindsla is een oude slasoort die goed bestand is tegen koude. Deer Tongue is een soort met spitse bladeren; er is een rode en een groene variant. Forellenschluss heeft kastanjebruine spikkels en strepen op de bladeren. Green Cos is egaal groen. Little Gem en Ronda RZ geven mini-kropjes. Little Leprauchon en Pinokkio geven stevige kroppen. Winter density is stevig, zeer koudebestendig en geschikt om te stoven.
  • Kropsla is de bekende slasoort die je zo veel in de supermarkt ziet. Appia en Meikoningin zijn redelijk geschikt voor vroege en late teelt. Larissa, Winter Crop, Wonder van Voorburg en Rachel kunnen al vroeg onder glas worden gezaaid. Casanova en Fiorella zijn tamelijk bestendig tegen allerlei ziekten en plagen. Meraviglia Della Quatro Stagioni is donkerrood. Rigoletto geeft een zeer grote opbrengst. Klein Duimpje geeft minikropjes. Zwart Duits is een oud ras.
  • IJsbergsla is een soort met een vaste krop en zeer knapperige bladeren. Blush heeft rode blosjes. Rosa Pablo Sioux is een donkerrode soort. Leni, Saladin en Great Lakes zijn redelijk bestand tegen ziekte en plagen. Mini Green geeft minikropjes. Fortunas geeft een grote opbrengst en is bestand tegen bladluis.
  • Krulsla geeft losse kroppen met extreem gerimpelde randen. Seeded Simpson is een oud ras dat nauwelijks een krop vormt. Lollo Bionda Barman is extreem gekroesd en tamelijk goed bestand tegen ziekte en plagen. Lollo Bionda Lobi is wat zachter en zoeter van smaak. Alle Lolla Rossa variëteiten zijn zeer gekroesd, donkerrood en tamelijk bitter. Thaise Sla is zeer goed bestand tegen hitte.
  • Stengelsla is een buitenbeentje. De begingroei lijkt op bindsla, maar na het oogsten van de onderste bladeren blijft de plant op een stevige stengel staan. De malse stengels zijn tot 50 cm hoog en 4-7cm doorsnee. In Azië is de stengel als gesneden rauwkost zeer gewild! Stoven en roerbakken kan ook.

 

 

Grond

Kleigrond geeft een trage groei maar een mooie vaste krop. Zandgrond geeft een snelle groei maar losse krop.

 

Zaaien

Omdat het verstandig is een grote plantafstand (circa 35 x 35 cm) aan te houden kunnen de zaden het beste niet ter plaatse gezaaid worden. Om een hoog kiempercentage te halen is het gebruik van een zaaibak aan te raden. Je kunt ook binnen voorzaaien. Hierbij kan het beste cocopeat gebruikt worden in plaats van tuingrond, aangezien slakiemen de neiging hebben om te vallen in dergelijke grond. Kropsla kan in een zaaibak of binnen gezaaid worden in januari en februari. Verspenen kan vanaf maart. Vanaf half april tot en met half juli kan er in de buitenlucht gezaaid worden.

 

Dunnen

Omdat slaplanten worden voorgezaaid en dan op de goede afstand uitgeplant, hoef je niet te dunnen.

 

Planten

Bij het verschijnen van de eerste blaadjes kan het voorgezaaide plantje in een pot geplaatst worden. Zodra de typische vorm van de sla begint te ontstaan kan deze in de volle grond geplant worden (circa 35 x 35 cm). Bij buiten gezaaide kropsla is het verstandig om een grotere plantafstand aan te houden (40-45 x 35 cm) 

 

Voeden

Sla heeft een voortdurende beschikking over voedingsstoffen nodig. Een flinke hoeveelheid compost of stalmest heeft de voorkeur. Pas op met een overdreven stikstofbemesting (kunstmest, bloedmeel, kippenmest) omdat dit een hoger nitraatgehalte in het blad geeft en de kans op ziekten vergroot. Bij een zoute grond treedt 'rand' op (oorzaak van zoute grond is onder andere overbemesting).
Kropsla stelt hoge eisen aan de watervoorziening, ze schiet snel door bij een tekort aan vocht. 

 

Ziekten en plagen

Net als wij zijn vele plaagdieren dol op het malse blad van sla. Bij nat weer kan kropsla ook erg gevoelig zijn voor schimmels.

 

Beschermen

Bescherm jonge slaplantjes tegen duiven door ze af te dekken met insectengaas.

 

Oogsten

Oogsten kan gemiddeld 2 maanden na het planten. Naarmate er later in het jaar geplant wordt zal de tijd tot de oogst echter toenemen. Snijd de krop dicht bij de grond af.