Linzen

 

De linze is een bekende peulvrucht die al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. Het feit dat de linze wordt genoemd in het Oude Testament getuigt hiervan. De eigenlijke linze is het zaad van de plant en wordt gedroogd verhandeld, in meerdere kleuren en groottes. Linzen hebben veel warmte nodig zodat in ons land dit gewas meestal in de glastuinbouw of onder een tunnel verbouwd wordt. Op een beschut plekje in de volle zon moet het buiten ook lukken! 

 

Rassen

Er zijn verschillende typen linzen. Zaadhandelaren bieden er niet veel aan (en dan vaak nog als spruitgroente), maar je kunt ook gedroogde exemplaren uit de supermarkt in de grond stoppen.

 

Grond

Linzen houden van een goeddoorlatende grond die goed maar niet te veel water vasthoudt. Een hoog humusgehalte is goed voor de teelt van kikkererwten. Natte voeten worden absoluut niet op prijs gesteld!

Compost of verse stalmest vlak voor het zaaien zijn uit den boze, net zoals stikstofmeststoffen. Als je die persé wilt aanbrengen, doe het dan ruim vantevoren, in de winter. De behoefte aan stikstof wordt voldaan door de stikstofbinding uit de lucht via de wortelknolletjes. 

 

Zaaien

Linzen zaaien is niet zo moeilijk. Laat de linzen 24 uur weken in een laagje water. De droge zaden nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen. Je kunt alleen binnen voorzaaien. Breng de plantjes pas naar buiten als het buiten 's nachts niet meer vriest.

 

Dunnen

Omdat alleen binnen kan worden gezaaid, waarna buiten wordt uitgeplant, hoeft er niet te worden gedund.

 

Planten

Plant voorgezaaide linzen bij een klimrek op een afstand van 4 centimeter. Linzen hebben een beschut, uiterst zonnig plekje nodig. 

 

Voeden

De stikstofbehoefte van de kikkererwt is behoorlijk, doch als vlinderbloemige plant wordt de stikstof in sterke mate opgenomen uit de lucht door Rhizobium bacteriën die in symbiose leven in de wortelknobbeltjes van de plant. Een stikstofbemesting is zelden nodig. Op lichte gronden toch wel een matige hoeveelheid compost geven, die voor de winter ingewerkt wordt.

 

Beschermen

Bescherm de plantjes in koude nachten door ze met tuinfleece af te dekken.

 

Oogsten

Linzen gebruik je wanneer ze gedroogd zijn. Oogst pas als de peulen geel en dor zijn. Leg de erwten buiten in de zon of binnen op een droge, goedgeventileerde plek en laat ze liggen tot ze helemaal droog zijn. Eenmaal gedroogd zijn ze dan jarenlang houdbaar.