Kikkererwten

 

Kikkererwten (ook wel kekererwten) worden al 8.000 jaar verbouwd. Het is een subtropisch gewas dat hier in Nederland, gezien de steeds warmer wordende zomers, steeds beter verbouwd kan worden. Deze groente is een onmisbaar onderdeel van de Mediterane keuken. 

 

Rassen

In Nederland is alleen de gewone kikkererwt verkrijgbaar. Je kunt ze kopen bij zaadhandelaren, maar je kunt ook gedroogde exemplaren uit de supermarkt in de grond stoppen. Buiten Nederland zijn ook bruine en zwarte varianten te koop.

 

Grond

Kikkererwten houden van een goeddoorlatende grond die goed maar niet te veel water vasthoudt. Een hoog humusgehalte is goed voor de teelt van kikkererwten. Compost of verse stalmest vlak voor het zaaien zijn uit den boze, net zoals stikstofmeststoffen. Als je die persé wilt aanbrengen, doe het dan ruim vantevoren, in de winter. De behoefte aan stikstof wordt voldaan door de stikstofbinding uit de lucht via de wortelknolletjes.

 

 

Zaaien

Kikkererwten zaaien is niet zo moeilijk. Laat de erwten 24 uur weken in een laagje water. De droge erwten nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen. Je kunt alleen binnen voorzaaien. Breng de plantjes pas naar buiten als het buiten 's nachts niet meer kouder wordt dan 8 graden.

 

Dunnen

Omdat alleen binnen kan worden gezaaid, waarna buiten wordt uitgeplant, hoeft er niet te worden gedund.

Planten

Plant voorgezaaide erwten bij een klimrek op een afstand van 7 centimeter. Kikkererwten hebben een beschut, uiterst zonnig plekje nodig.  

 

Voeden

De stikstofbehoefte van de kikkererwt is behoorlijk, doch als vlinderbloemige plant wordt de stikstof in sterke mate opgenomen uit de lucht door Rhizobium bacteriën die in symbiose leven in de wortelknobbeltjes van de erwt. Een stikstofbemesting is zelden nodig, eventueel een heel kleine gift bij zeer vroege uitzaai of bij ongunstige (natte en koude) groeiomstandigheden. Op lichte gronden toch wel een matige hoeveelheid compost geven, die voor de winter ingewerkt wordt.

 

Ziekten en plagen

Bij aantasting door Amerikaanse vaatziekte (Fusarium oxysporum forma pisi) sterft de plant af. Deze ziekte wordt door bladluizen overgebracht van luzerne op erwten en tuinbonen. Topvergeling komt in Nederland het meeste voor in het zuiden en zuidwesten en in Flevoland. Er zijn rassen die meer ziekteresistent zijn dan andere.

 

 

Beschermen

Bescherm de plantjes in koude nachten door ze met tuinfleece af te dekken. 

 

Oogsten

Kikkererwten gebruik je wanneer ze gedroogd zijn. Oogst pas als de peulen geel en dor zijn. Leg de erwten buiten in de zon of binnen op een droge, goedgeventileerde plek en laat ze liggen tot ze helemaal droog zijn. Eenmaal gedroogd zijn ze dan jarenlang houdbaar.