Sla een reus tot moes!

Gepubliceerd op 2 november 2023

 

Je ziet ze weleens, op TV of in het Guiness Book of Records: pompoenen van het formaat bijzettafel. Het valt al niet mee om ze zo groot te krijgen en ook het naar huis vervoeren is een hele klus. Maar als je hernia eenmaal weer is genezen, wacht het grootste karwei: dan moet je ze nog opeten! Maar laten we bij het begin beginnen:

Stappen om een reuzenpompoen te kweken:

  1. Kies het juiste ras: Begin met het kiezen van een geschikt ras voor reuzenpompoenen, zoals 'Atlantic Giant' of 'Big Max.' Zorg ervoor dat je zaden van hoge kwaliteit koopt bij een betrouwbare bron (niet bij mij: het is me nooit gelukt!).
  2. Selecteer de locatie: Reuzenpompoenen hebben veel ruimte nodig en gedijen in de volle zon. Kies een locatie met goed doorlatende grond en voldoende ruimte voor de pompoenranken om zich uit te strekken.
  3. Bodemvoorbereiding: Werk de grond goed om en voeg compost of organische meststof toe om de bodem vruchtbaar te maken. De pH-waarde van de grond moet rond de 6,5 liggen.
  4. Zaad zaaien: Plant de zaden in heuvels van aarde of compost, ongeveer 2,5 cm diep, met 2-3 zaden per heuvel. Zorg voor voldoende ruimte tussen de heuvels, meestal 2,5 tot 3 meter. Binnen voorzaaien kan natuurlijk ook.
  5. Water geven: Houd de bodem gelijkmatig vochtig. Reuzenpompoenen hebben veel water nodig, vooral tijdens droge periodes. Overweeg druppelirrigatie om de grond gelijkmatig vochtig te houden.
  6. Meststof: Voed de pompoenplanten regelmatig met een evenwichtige meststof volgens de instructies op de verpakking. Doping plegen met suikerwater is toegestaan. Op internet kun je vinden hoe dat werkt.
  7. Ondersteuning: Ter ondersteuning van de zware pompoenen kun je stro of een zacht doek gebruiken om ze van de grond te houden. Dit voorkomt dat ze gaan rotten.
  8. Bestuiving: Pompoenbloemen moeten worden bestoven om vruchten te vormen. Als bijen en andere bestuivers niet voldoende aanwezig zijn, kun je de bestuiving met de hand doen door stuifmeel over te brengen van het mannelijke naar het vrouwelijke deel van de bloem.
  9. Snoeien: Om de planten zich te laten concentreren op één of twee pompoenen, kun je de rest van de bloemen en kleine vruchten verwijderen en opeten. Gefrituurd zijn ze erg lekker!
  10. Geduld: Reuzenpompoenen hebben tijd nodig om te groeien. Ze kunnen enkele maanden nodig hebben om hun maximale grootte te bereiken. Oogst de vruchten pas als de hele plant is afgestorven. Dan kun je ze langer bewaren.

Eenmaal geoogst, kun je je reuzen op verschillende manieren gebruiken:

  1. Bijzettafel: Glasplaat erop, klaar!
  2. Decoratie: Reuzenpompoenen zijn indrukwekkend als decoratie voor herfstfestiviteiten, zoals Halloween. Ze kunnen worden uitgehold en gesneden om lantaarns of kunstwerken te maken.
  3. Wedstrijden: Neem deel aan pompoenwedstrijden en evenementen waar je pompoen wordt gewogen om te zien of je een prijs kunt winnen voor de grootste pompoen. Je wordt er niet rijk van, maar het gaat om de eer. Toch?
  4. Culinair gebruik: Reuzenpompoenen zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om pompoenpuree, pompoentaart, soep, en andere gerechten te maken. Als je er je buik en diepvries van vol hebt, kun je het restant naar de voedselbank brengen.
  5. Zaden oogsten: Je kunt de zaden van je reuzenpompoen oogsten om ze te bewaren voor toekomstige kweek. Je kunt ze natuurlijk ook roosteren en opeten…..

Pompoensoep op zijn Tuinkabouter’s:

Schil een pompoen (of twee, of een deel van) en snijd het vlees in blokjes. Doe deze in een grote pan en vul deze met bouillon tot halverwege de pompoenblokjes. Voeg een zakje kruiden toe (shoarma, tandori of iets dergelijks). Laat flink doorkoken tot de pompoen gaar is. Pureer de pompoen met een staafmixer en giet er een blikje kokosmelk bij. Voeg eventueel nog wat sojasaus of sambal toe als de soep nog wat “oemph” nodig heeft. De soep kan warm of koud worden gegeten en laat zich ook heel goed invriezen.

Tuinkabouter’s Pompoenchutney:

Schil een halve pompoen, 4 appels en 4 uien. Snijd ze in vrij kleine blokjes. Voeg een handje rozijnen toe. Doe dit in een pan met twee kopjes water, een half kopje wijnazijn en een pond geleisuiker. Pers een gemberwortel (geschild en in blokjes van een centimeter) in een knoflookpers. Sap en vezels mogen beide gebruikt worden. Voeg kaneel naar smaak toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het een halfuurtje pruttelen. Giet het daarna in jampotjes, schroef de deksels erop, zet ze ondersteboven en laat ze helemaal afkoelen. Smaakt heel lekker met kaas of paté!