Hooikoorts

 

Hooikoorts is het synoniem voor snotteren, tranende ogen, jeuk en onstuimige niesbuien. Als je van tuinieren houdt, heb je er nog extra last van! Een afdoende remedie is er niet maar wel zijn er manieren en geneesmiddelen om de klachten te verlichten.

 

Pollenplaag

Hooikoorts is een vorm van allergie. Hooikoortspatiënten zijn overgevoelig voor pollen ofwel stuifmeel van bepaalde struiken, bomen en planten. Typisch voor hooikoorts is dat je er niet het hele jaar door last van hebt. Het hooikoortsseizoen hangt samen met de bloeitijd van bepalde soorten struiken, bomen en planten. De seizoensgebonden kwaal duurt meestal van maart tot september.

 

Symptomen

Hooikoorts wordt gekenmerkt door een waterige loopneus, wilde niesbuien, opgezwollen en geïrriteerde ogen. Ook kan er sprake zijn van jeuk aan het gehemelte en rond de mond. Bij een heftige vorm kan hooikoorts soms overgaan in astma.

 

Weersinvloeden

Niet alleen de mate van stuifmeelproductie speelt een rol bij hooikoorts. Ook het weer heeft veel invloed op de mate van gevoeligheid. Zo zal een lange, droge en warme lente en/of zomer meer klachten geven: de planten bloeien dan eerder en langer. Ook winderige en droge dagen verergeren de kwaal. Koele, natte, vochtige en windstille dagen zijn relatief het meest gunstig.

 

Pollenkalender

Hooikoorts is globaal te verdelen in drie soorten allergie: overgevoeligheid voor het stuifmeel van bomen, van grassen en van een aantal wilde planten. Het kan zijn dat je voor één groep gevoelig bent of voor allemaal.

 

Bomen:
In volgorde van bloeiperiode (kan jaarlijks met een paar weken wisselen) zijn de volgende bomen en struiken vooral in het vroege voorjaar (januari tot mei) verantwoordelijk voor niezen en snotteren: hazelaar, els, es, berk, wilg, populier, eik.

 

Grassen:
Niet alle grassen veroorzaken hooikoorts: slechts 29 van de 140 soorten. De bloeiperiode van grassen volgt die van de bomen op. Het stuifmeel wordt verspreid in de periode mei tot september met juni als topmaand.

 

Wilde planten:
Binnen deze groep domineren soorten als zuring, weegbree, brandnetel, melganzevoet en bijvoet.

 

Hooikoortsverwachting

Diverse apps op je mobiele telefoon geven een "pollen-alarm".

 

Hooikoorts temperen

helaas is er geen middel da je kan genezen van hooikoorts. Wel zijn er heel wat middelen in dehandel om de bijkomende klachten te verminderen. Op doktersrecept zijn er injecties, neussprays, tabletten en oogdruppels verkrijgbaar. Daarnaast worden er ook (homeopathische) middelen zonder recept via drogist of apotheek verkocht. Je moet er vroeg bij zijn om optimaal te kunnen profiteren van de werking van dergelijke middelen.  

Praktische tips

  • Blijf op dagen met een hoge waarschuwing zoveel mogelijk binnen en stel het werken in de tuin of het maken van uitstapjes uit.
  • Plan buitenactiviteiten zoveel mogelijk op regenachtige of vochtige dagen, dan is de pollenconcentratie relatief laag.
  • Draag op dagen met veel zon en wind een zonnebril.
  • Rijd in de auto niet met open ramen en gebruikt liefst geen blower.
  • Was, na een dag in de buitenlucht, voor het slapengaan je haren en laat gedragen kleding niet in de slaapkamer rondslingeren.
  • Laat een boeket bloemen niet te lang binnen staan. Zet het buiten of doe het weg.
  • Vermijd rokerige ruimten.
  • Vier vakantie in het hooggebergte of aan zee. Ga liever niet kamperen.
  • Creëer een pollenarme tuin.

 

Een pollenarme tuin
Als je last van hooikoorts hebt, kun je deze planten maar beter niet in je tuin zetten:

  • Bomen en heesters: berk, blazenstruik, kastanje, els, esdoorn, fluweelboom, hazelaar, goudenregen, populier, pruikenboom, meidoorn, toverhazelaar, vuurdoorn, Sobaria, Tamarix, vlinderstruik, hertshooi
  • Een- en tweejarigen: amarant, muurbloem, vingerhoedskruit, strobloem, bijenvoer, Reseda, wonderboom
  • Vaste planten: Artemisia, duizendblad, geitenbaard, valeriaan, moerasspirea, kattenstaart, schijnpapaver, guldenroede, lisdodde, ereprijs
  • Bollen en knollen: sierui, tulp.